Miekkailun tekniikka: Miekan hallinta

1.

Aseta käsivartesi oikein

Aseta takakäsi vartalon taakse niin, että olkavarsi on samansuuntaisesti hartioiden kanssa ja kyynärvarsi on taivutettu ylöspäin, kuten hauiskäännössä. Etukäsi (miekkaa pitelevä käsi) tulee olla eteenpäin suunnattuna, ja kyynärpään tulisi olla noin kämmenen mitan päässä vartalosta.

Voit avata takakäden niin, että kämmen osoittaa kohti kattoa.

Käytä miekkaa hallitaksesi hallitsevaa kättäsi. Jos olet molempikätinen, harkitse vasemman käden käyttöä, sillä vasenkätisillä miekkailijoilla on etu, koska vastustajien on vaikeampi sopeutua heidän tyyliinsä.

2.

Ota miekasta kevyt ote

Pidä miekasta kiinni kevyesti. Liian tiukka ote rajoittaa ranteen liikkuvuutta, johtaa liian suuriin liikkeisiin ja heikentää tarkkuutta. Käytä peukaloa ja kahta ensimmäistä sormea pitämään miekkaa kevyesti, mutta niin että se pysyy hallinnassa ja ranteen liikkeet ovat helppoja ja nopeita.

Pidä kätesi suorassa, jotta miekka on linjassa käsivartesi kanssa. Aloittelijat saattavat helposti taivuttaa kättä, mutta jos käsivarsi ei ole linjassa miekan kanssa, tarkkojen liikkeiden tekeminen on vaikeampaa.

3.

Käytä pieniä ranneliikkeitä

On houkuttelevaa vetää miekka taaksepäin pään taakse ja käyttää koko kehon voimaa iskussa. Tämä voi näyttää vaikuttavalta, mutta miekkailussa se tekee hyökkäyksesi ennakoitavaksi. Pitääksesi liikkeesi nopeina ja vaikeasti ennakoitavina, pidä käsivartesi suorassa ja tee kaikki liikkeet ranteella.

4.

Pistä ensin käsivarrella

Pistossa sekä jalka että käsivarsi liikkuvat eteenpäin, jotta ulotut mahdollisimman pitkälle. Jalka on kuitenkin hitaampi ja voi paljastaa hyökkäysaikeesi. Sen sijaan, että liikuttaisit molempia samanaikaisesti, keskity liikuttamaan käsivartta hieman ennen jalkaa, kuitenkin siten, että liike pysyy saumattomana.

5.

Harjoittele tarkkuutta

Hyvän vartaloasennon tarkoitus on varmistaa, että voit pistää miekalla juuri sinne, minne haluat, ja läpäistä vastustajan puolustuksen. Ihannetapauksessa osut pistolla hyvin pieneen kohteeseen. Valitse pieni kohde ja harjoittele pistämistä siihen toistuvasti nähdäksesi, voitko osua siihen johdonmukaisesti.

Jos et vieläkään onnistu pistämään tarkasti pitkän harjoittelun jälkeen, tarkista asentoasi. Katso peiliin varmistaaksesi, että käytät oikeaa tekniikkaa. Varmista, että etujalka on linjassa miekan kanssa, että miekka on suorassa linjassa kyynärvarren kanssa, ja että kyynärpää on lähellä vartaloa.

Harjoittele myös miekan kääntämistä ranteella pienessä, tarkassa ja nopeassa puolikaaren liikkeessä. Tämä liike on tärkeä, kun haluat irrottaa miekan vastustajan miekasta, jotta voit hyökätä, jos miekat sotkeutuvat.

Mikäli kiinnostuksesi heräsi ja haluat oppia lisää, tutustu Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliiton perusohjeisiin tästä linkistä: Alkeiskurssiopas.pdf