Miekkailun avainsanat

"Syöksy" ja "Parry"

Nämä kaksi peruskäsitettä opit todennäköisesti heti. Ne kuvaavat liikkeitä, joita tapahtuu lukemattomia kertoja jokaisessa ottelussa:

”Syöksy” on hyökkäys ja ”torjunta” (”parry”) on hyökkäyksen puolustus. Syöksyn tunnistaa siitä, että syöksyvä miekkailija ojentaa aseensa kärjen mahdollisimman pitkälle kohti vastustajaa, takajalka on suora ja keho kallistuu hyökkäykseen vähintään 45 asteen kulmassa, ja etujalka on taivutettu niin, että polvi on nilkan yläpuolella.

”Torjunta” tarkoittaa puolustajan liikettä, jossa hän siirtää asettaan ”työntääkseen” sivuun hyökkäävän terän. On olemassa monia erilaisia tapoja torjua ja syöksyä, mutta niiden perusperiaate on aina sama.

"En garde!"

”En garde” tarkoittaa harjoittelussa miekkailijan perusasentoa. Ottelussa se on tuomarin varoitus molemmille miekkailijoille, että heidän tulee valmistautua otteluun.

"Pret"

”Pret” on käsky, jota tuomari käyttää miekkailuottelussa. Kun tuomari on varoittanut miekkailijoita ”en garde” -komennolla, hän sanoo ”pret” ilmoittaakseen, että ottelu on alkamassa.

"Allez!"

”Allez” on komento, jolla tuomari käskee miekkailijoita aloittamaan ottelun.

"Halte!"

”Halte” tarkoittaa ”seis”. Tämä on komento, jolla tuomari pysäyttää ottelun.

"Touche"

”Touche” on tilanne, jossa miekkailijan aseen kärki osuu vastustajan pistoalueelle. Se, saako osumasta pisteen, riippuu ottelun tuomarista, jonka tehtävä on varmistaa, että osuma on sääntöjen mukainen. 

"Riposte"

Miekkailussa ”riposti” tarkoittaa hyökkäystä, jonka miekkailija tekee välittömästi torjunnan jälkeen. Tästä tulee yleinen miekkailutermi ”parry-riposte”, eli torjunta-hyökkäys. Tämä on yksi yleisimmistä tekniikoista, joita näet miekkailuottelussa. Parry-riposte voi tapahtua kahden tai kolmen vaiheen sarjana, jossa miekkailijat vaihtavat nopeasti hyökkäyksen, puolustuksen, hyökkäyksen ja puolustuksen välillä, kunnes osuma tehdään tai jompikumpi vetäytyy. Huipputasolla nopeus voi olla niin häikäisevää, että silmä ei ehdi pysyä mukana.

"Väistö"

”Väistö” tarkoittaa terän kärjen siirtämistä vastustajan terän yli tai ali toiselle puolelle, tai takaisin lähtöpisteeseen. Tämä tehdään erittäin nopeasti ja mahdollisimman pienellä liikkeellä – taitavat miekkailijat käyttävät vain sormiaan saadakseen terän ”väistämään” vastustajan aseen. Väistöä käytetään pääasiassa torjunnasta pakenemiseen tai osana naamioitua hyökkäystä, jossa hyökkäys alkaa vastustajan vasemmalle puolelle ja siirtyy nopeasti oikealle puolelle ennen kuin vastustaja ehtii reagoida.

"Hyökkäys"

Hyökkäys (”attack”) on mikä tahansa liike, jonka tarkoituksena on saada osuma.

"Etuoikeus"

”Etuoikeus” on tärkeä käsite florettimiekkailussa.  Etuoikeuden voi saada hyökkäämällä ensin tai torjumalla vastustajan hyökkäyksen. Jos kumpikin miekkailija osuu samanaikaisesti toisiinsa, niin pisteen saa miekkailija, jolla oli etuoikeus. Jos kumpikin miekkailija aloitti hyökkäyksen samanaikaisesti, pistettä ei anneta kummallekaan.

"Osuma-alue"

Osuma-alueet vaihtelevat käytetyn aseen mukaan. Kalpamiekkailussa osuma-alueena on koko vartalo, mukaan lukien jalat. Florettimiekkailussa osuma-alue on vartalon yläosa, mutta kädet eivät ole osuma-aluetta. Säilämiekkailussa osuma-alue on koko ylävartalo, mukaan lukien pää.